Kruiden - Basisvoorraad kruiden en specerijen | tips & tricks (2024)

Last Updated on 9 december 2020 by Jonna

Veel mensen die minder met pakjes en zakjes willen koken stellen vaak de vraag welke kruiden ze absoluut in hun voorraadkast moeten hebben staan. Daarom deel ik vandaag mijn basisvoorraad kruiden en specerijen met jullie.

Met maar een paar soorten specerijen maak je zelf de lekkerste gerechten zonder pakjes en zakjes. Benieuwd welke kruiden onmisbaar zijn?

Overzicht onmisbare kruiden in de keuken:

Favoriete kruiden die onmisbaar zijn in de keuken

Zelf bestel ik altijd mijn kruiden bij Van Beekum Specerijen. De kruiden zijn krachtig van smaak, worden geleverd in een handige verpakking en er is een heel ruim assortiment. En het fijne is, je kunt zelf de hoeveelheid kiezen. Zoals een strooibus van 150 gram of een van 450 gram tot een kilozak. Op de site zijn ook diverse samengestelde pakketten beschikbaar waaruit je een keuze kunt maken, onder andere het starterspakket zoals uitgelicht op de afbeelding.

Kruiden - Basisvoorraad kruiden en specerijen | tips & tricks (1)

Hieronder volgt een lijst met kruiden en specerijen waarvan ik vind dat je deze altijd in huis moet hebben (naast peper en zout natuurlijk). Hiermee breng je elk ingrediënt op smaak en kun je de lekkerste gerechten maken uit diverse keukens en landen. Vooral als je net begint met koken en wilt starten met het koken zonder pakjes en zakjes dan zijn deze basisvoorraad kruiden echt onmisbaar.

Ohja, er zijn ook heel veel handige potjes verkrijgbaar online om je kruiden mooi op te bergen. Staat lekker overzichtelijk in de keuken:

Overzicht basisvoorraad kruiden, basis kruiden voor in de keuken.

Paprikapoeder + gerookt paprikapoeder

Let op, er bestaan diverse soorten paprikapoeder. Een milde variant, pittige versie, een gerookte versie en ga zo maar door. Zelf heb ik altijd een potje milde paprikapoeder in huis en een potje gerookt paprikapoeder. Waar gebruik ik het voor? Onder andere voor het maken van deze fajita’s met kip. Maar let op, de gerookte versie is veel sterker van smaak en is niet geschikt voor elk gerecht. Doseer met mate, je kunt altijd nog een extra schepje toevoegen.

Kruiden - Basisvoorraad kruiden en specerijen | tips & tricks (2)

Korianderzaad

Is soms ook te vinden onder de naam ketoembar. Het is een is een lekkere specerij die voornamelijk wordt gebruikt in de Zuidoost Aziatische keuken. Vergelijk het niet met het verse koriander plantje want de smaak is totaal anders. Ik gebruik het in dit recept voor butter chicken maar ook in het recept voor kip kerrie. Je kunt er alle kanten mee uit.

Oregano (gedroogd)

De gedroogde bladeren zijn extra lekker van smaak en past perfect in Mediterrane gerechten of bij zomerse gerechten zoals gegrilde groenten. Ik gebruik het bijna in alle Italiaanse gerechten zoals pastasaus. Er zijn diverse soorten oregano te vinden. Zelf ben ik het meest fan van de Griekse oregano omdat dit kruid echt een Griekse, authentieke smaak afgeeft aan een gerecht. In dit recept maak ik het liefst gebruik van de Griekse oregano, maar gewone oregano kan natuurlijk ook prima.

Komijn (gemalen), mag ook absoluut niet ontbreken in de basisvoorraad kruiden

(Gemalen) komijnzaad smaakt niet scherp in tegenstelling tot karwijzaden, waar het nog weleens mee verward wordt. Komijn wordt in heel veel keukens gebruikt als smaakmaker. De Aziatische keuken maar ook de mediterrane keuken. Zelf gebruik ik het om deze lekkere gegrilde kippendijen te maken, maar het gaat ook door de knoflooksaus en mijn zelfgemaakte marinade voor shoarma.

  • Kruiden - Basisvoorraad kruiden en specerijen | tips & tricks (3)

Kerrie

Kerrie is echt een van de producten die in de basisvoorraad kruiden en specerijen onmisbaar is. Kerrie is geen zuiver kruid of specerij, maar een mengsel van verschillende andere specerijen en kruiden. En er zijn allerlei soorten beschikbaar. Je hebt de bekende potjes kerriepoeder uit de supermarkt maar die vind ik persoonlijk wat flauw van smaak.

Mijn favoriete kerriesoorten zijn toch wel garam masala en vadouvan. Lekker in een curry, door een rijstgerecht, om kipfilet mee te kruiden oftewel je kunt er allerlei kanten mee op. Probeer eens andere soorten en ontdek welke kerrie jouw favoriet is. Deze kip kerrie met boontjes heb ik bijvoorbeeld met vadouvan kruiden gemaakt. Echt een aanrader en net weer een andere smaak dan de masala.

Kurkuma

Kurkuma is familie van de gemberplant en wordt veel in India gebruikt. Ik gebruik het vaak in de pompoensoep of in een curry. Zelfs in de thee is het lekker, met een stukje verse gember erbij.

Kruiden - Basisvoorraad kruiden en specerijen | tips & tricks (4)

Gember (gemalen) – onmisbaar in mijn keuken!

Gember staat ook wel bekend onder de naam djahé. Ik gebruik zowel verse gember als gedroogde gember in gerechten. Het is maar net waar ik zin in heb en wat ik in huis heb. Gember wordt vaak in Oosterse gerechten gebruikt maar je kunt er ook koekjes mee bakken. Zelf gebruik ik altijd gemalen gemberpoeder in de saté marinade.

Chilivlokken (voorraad specerijen en kruiden)

Chilivlokken, dit is wat mij betreft een van de zuinigste potjes uit mijn hele kruidenassortiment. Je hebt echt maar een minuscuul beetje nodig om je gerecht een lekkere kick te geven. Gebruik wel altijd een lepeltje en was daarna alsnog je handen zodat de chili niet kan gaan irriteren op je huid. Je kunt ook chilipoeder gebruiken in plaats van vlokken natuurlijk of Cayenne peper. Maak er bijvoorbeeld een lekkere pan chili con carne mee.

Uienpoeder en knoflookpoeder

Vooral handig als je geen overheersende knoflooksmaak aan een gerecht wil geven. Als je knoflooksaus maakt, en niet iedereen is fan van rauwe knoflook, dan kun je dit prima vervangen door wat knoflookpoeder. Soms doe ik het door het gehaktmengsel of zelfs in de soep als extra smaakmaker.

Uienpoeder vervangt geen ui in een recept, het zorgt alleen voor een extra smaak. Als je bijvoorbeeld hamburgers of gehaktballen maakt kun je prima uienpoeder gebruiken en knoflookpoeder. Zo voorkom je stukjes harde ui in de burger. Maar maak je een lekkere pastasaus op basis van ui, bleekselderij en wortel dan is het juist een must om verse uien te gebruiken. Die geven veel meer smaak, vocht en textuur aan het gerecht.

Kruiden - Basisvoorraad kruiden en specerijen | tips & tricks (5)

Nog even ter verduidelijking, het gaat hier om droge kruiden. Wist je zelfs dat gedroogde oregano een lekkerdere smaak afgeeft dan de verse plant? Qua verse kruiden heb ik altijd wel een potje rozemarijn, tijm, peterselie en basilicum staan omdat dit niet te vergelijken is met de gedroogde versie.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken bij een basisvoorraad kruiden en specerijen?

Dit artikel bevat affiliate links

basisbasisivoorraadbeste kruidenchilivlokkenetengemberknoflookpoederkokenkomijnkorianderkruidenkruidenierkurkumalekkerste kruidenonmisbare kruidenoreganopaprikapoederreceptenspecerijenvan beekum specerijen

Kruiden - Basisvoorraad kruiden en specerijen | tips & tricks (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6417

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.